Tietotekniikka harrastamisen välineenä

Harrastuksia on moneen makuun. Tietotekniikan hyödyntäminen vapaa-ajalla mahdollistaa monia mukavia aktiviteetteja.

Jos tietokoneet itsessään kiinnostavat, ohjelmointikieleen perehtyminen on antoisaa touhua. Erityisen hauskaa koodaamisen opettelu on vanhoilla koneilla, kuten Spectravideolla. 1980-luvun tietokoneet ovat keräilytavaraa, minkä takia ne ovat suhteellisen kalliita hankintoja. Joiltain onnekkailta saattaa kuitenkin löytyä vanhaa laitteistoa omankin perheen varastoista.

Jos intoa ja tilaa riittää, oman tietokonenurkkauksen perustamisesta saa irti paljon hupia. Erilaisilla laitteilla pääsee käyttämään pelejä ja ohjelmistoja, joita modernimpi teknologia ei sellaisenaan tue. Vanhojen tietokonepelien parissa aika ei takuulla tule pitkäksi. Kömpelömmät peligrafiikat tuovat touhuun omaa viehätystään, kunhan silmä ensin tottuu rosoisempaan pikselien näkymään.

Internetissä voi pelata interaktiivisia pelejä muiden käyttäjien kanssa, mutta tietenkin myös harrastaa lukuisia erilaisia rahapelejä, joita monet uudet netticasinot tuovat kenen tahansa ulottuville. Tässä tarjonnassa vain mielikuvitus on rajana. Mukavien elämysten lisäksi pelaaja voi saada suuria voittoja!

Eräs tapa yhdistää koodaamista, pelaamista ja piirto-ohjelmilla luotua kuvamaailmaa on rakentaa omia pelejä ja nettisivuja helpoilla ohjelmistokielillä, joihin pääsee käsiksi ilmaiseksikin. Esimerkiksi Scratch tarjoaa mahdollisuuden käyttää valmiita hahmoja. Projekteihin ei tarvitse itse siten enää piirtää eikä myöskään koodata kuvia, mutta omankin grafiikan käyttö onnistuu. Netistä löytyy paljon tietoa erilaisista ohjelmistokielistä sekä verkko-oppaista ja ohjelmoinnista auttavat sivustot.

Digitalisaatio helpottaa myös omien kirjaprojektien toteuttamista. E-kirjojen yleistymisen myötä lukemisesta ja sen hankkimisesta on tullut näppärämpää. Kirjailijaksi voi vihdoin ryhtyä myös harrastuspohjalta suunnittelemalla omia valokuvakirjoja eri yritysten tarjoamilla ohjelmilla tai julkaisemalla kirjoja esimerkiksi Book on Demandin kautta sekä Elisa Kirjan omakustantajille suuntaamassa julkaisupalvelussa.

Projekteihinsa voi tehdä itse taustamusiikkiakin erilaisilla musiikkiohjelmilla, vaikka olisi soittotaidoton. Kehityksen myötä kotikoneilla saa askarreltua kaikenlaista luovaa. Valokuvaaminen on digitalisoitumisen myötä saanut entistä laajemman harrastajakunnan. Kuvankäsittelystä on tullut yhä helpompaa muun muassa valmiiden ratkaisujen ansiosta. Piirtopöydät puolestaan mahdollistavat sulavamman käsittelyn kuin piirto-ohjelmien omat piirtotyökalut. Koska myös entistä laajempi tulostinvalikoima on kuluttajien ulottuvilla, valokuvia ja omaa grafiikkaa voi itse tulostaa myös A3-koossa. Tällaiset älykkäät printterit ovat kalliimpia, joten taidettaan voi painattaa digipainoissa.