Kulttuurillisia kokemuksia luonnossa ja kotimuseoissa

Suomen luonto vetää puoleensa yhtä hyvin harrastajia ja taiteilijoita, kuin urheilijoitakin. Ulkoilu on hauskaa ja rattoisaa olipa syy mikä tahansa pieneen happihyppelyy. Jokainen löytää oman metsän ja polun, mutta olisiko siellä muutakin kuin myllerrettyjä sammaleita karhuveitikoiden piknikin jäljiltä?

Lohjan kaupunki on esimerkillisen ahkera luodessaan tapahtumia niin luonnossa. Kaupungin tapahtumakalenteri notkuu päiväyksistä, kun kansaa kutsutaan nauttimaan kulttuurista, viihteestä, liikunnasta ja ties vaikka mistä. Sivuilta ”Kulttuuripalvelut” voit lukea näistä ja valita itsellesi parhaat jo hyvissä ajoin, että ehdit mukaan. Vihjeeksi esimerkiksi omenapuiden alla toukokuussa nautittava Lohjan orkesterin esityksiä. Lohjan museo ja Tyrnin kaivosmuseo kannattaa liittää vierailukohteisiin, sillä näissä kohteissa on ympärivuoden tasokkaita näyttelyitä ja esityksiä.

Blogiin ”Kulttuurillisia kokemuksia kaupungeissa” on kerätty huomioita muidenkin kaupunkien keskustan tapahtumista.

Pirkko Saiso on kerännyt Luontoaiheisia tapahtumia, jotka löydät kätevästi www.luontoon.fi palstalta. Tapahtumakalenterissa on monia mukaansa houkuttelevia opastettuja luontoretkiä, talkoita ja teematapahtumia. Saat tietoa vaikuttavista luontokuvanäyttelyistä, joita on järjestetty eri puolille Suomea.

Ei pidä unohtaa Lappia ja sen jylhän maisemien lomaan järjestettyjä kulttuuritapahtumia. Olipa vuodenaika mikä hyvänsä; hohtavat hanget, kullasta ja väriloistosta hehkuva syksy, kesän ahnaasti virtaavat joet tai korean kevään rynnistys valoiseen pohjolaan – vaikka osaavat saamelaiset nauttia revontulien loimuistakin pimeän aikaan – joka tapauksessa, Lapissa järjestetään sadoittain eri tilaisuuksia nauttia ihka ominaisesta kulttuurista. Monet pohjolan hotellit huolehtivat sekä majoituksesta että retkistä ja tapahtumista, mutta itsenäisesti matkustavat. Reittiä suunnitellessa hanki tietoa www.lappi.fi, jossa kulttuuri ja festivaalit tiedot ovat löydettävissä. Edellä mainittu luontoon.fi kattaa myös Lapin luonnossa järjestetyt kulttuurilliset nautinnot.

Suomen lukuisat koti- ja kotiseutumuseot avaavat ovensa ja maailmansa vierailijoille. Jotkut niistä esittävät tiettyä elinkeinoa harjoittavien menneisyyttä, ja pysyvät näyttelyt näistä aiheista piristävät sekä valistavat kulkijaa. Koska usein on kysymyksessä melko pienistä näyttelystä, kannattaa tämänkaltaisia museoita etsiä paikkakunta kohtaisesti. Mainittakoon nyt ainakin Kinnarin kotimuseo, Ainola, joka on Sibeliuksen kotitalo ja Aleksis Kiven syntymäkoti. Kotiseutumuseoita on perustettu ammattiin pohjautuvasti, kuten merimiesmuseot ja pellavamuseot.

Suomessa siis sattuu ja tapahtuu, mutta muutaman tunnin matka ulkomaille avaa matkustavalle toisenmaalaista kulttuuria kätevästi. Matka Viroon tai Ruotsiin ei vie aikaa, ja myös näissä maissa osataan nauttia luonnon keskelle kehittyvään liikuntaan ja taiteeseen liittyvää kulttuuria joka vuodenaikana. Kun matkasi on ajankohtainen, käytä sivuja visitestonia.com vinkkinä, mitä tapahtumia Tallinna ja muu Viro tarjoavat.