Kulttuurillisia kokemuksia kaupungeissa

Kaupungeissa järjestetyt kulttuuritapahtumat eivät vaadi saapasta jalkaan ja julkiset kulkuvälineet takaavat helpon pääsyn paikalle. Kotiinkin lähtö on usein helpompaa, kuin metsästä takaisin etsiminen. Markkinapaikat ja torit tarjoavat edullisen ja kätevän paikan kokoontumisille, jona telttojenkaan pystytys ei ole vaikeaa. Suomen eri kaupungit tarjoavat rikkaan ohjelmiston ympäri vuoden, kun kulttuuria juhlistetaan väen voimalla.

Vilkas pääkaupunkimme esittelee tapahtumiaan ahkerasti ja ne löytyvät www.visithelsinki.fi tai www.helsinki.fi sivuilta. Rienoja on jokaisen makuun – on taidetta, tiedettä, viihdettä, tietoa ja ihan mitä vain. Varsinkaan kesällä Helsingissä tuskin edes nukutaan, sillä meri ja rannikko jo yksin yllyttävät ihmisiä tapahtumiin ja seikkailuihin. Keskustan merkittävät museot ovat pakko-visiittejä kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneille ja lukuisat opistot täydentävät näyttelyiden määrän niin, että kävijä on haltioissaan monta päivää.

Muut rantakaupungit eivät jää jälkeen kulttuurin luomisessa. Esimerkiksi Kotkalla on vahva merenkäynnin historia ja sitä kunnioitetaan lukuisin museoin ja festivaalein. Turku ja Porvoo ovat suosittuja kohteita ja näiden kaupunkien tapahtumia on hyvä seurata kaupunkien tapahtumakalentereista.

Hämeenlinna on hauska kulttuurin keskus ja tunnettu monista museoistaan, kuten Parolan panssari museo. Varsinainen Hämeen Linna on perheiden suosittu vierailukohde ja päivä vierähtää kiipeillen linnan portaita ja tutkien monia esillä olevia historiallisia esineitä. Kaupungin tapahtumakalenteri esittelee tapahtumarikkaan ohjelman, mikä sisältää konsertit ja teatterin muun huvittelun ohella sivulla www.hameenlinna.fi. Samalla katsauksella näet taidenäyttelyiden tarjouksen, ja silmänruokaan onkin todella paljon.

Lahdessa järjestetään nyt jo monta vuotta harjoiteltu Lahden Jazztori kesäisin. Tapahtuma kestää useamman päivän ja tunnelma on teltan harjalla joka vuosi. Ohjelma on tasokasta, Suomalaista ja herkkää.

Osaaottavia ja suomalaisille ominaisia festivaaleja järjestetään paljon, kuten Lappeenrannan yöt. On tietenkin kesä, joten yökään ei ole kovin pelottava. Muutkin kaupungit ovat siirtyneet yö-festareihin, jos päivän tunnit eivät riitä Yötöntä yötä vietetään esimerkiksi Kemijärvellä, yhdestä kesän kuumista festivaaleista.

Jos emme ole esitelleet vielä koko Suomea, niin kannattaa ottaa esille vierailtava kaupunki ja ehkä oma tutkielma järjestettävistä kulttuuritapahtumista. Niin kuivaa kaupunkia tuskin onkaan, jossa ei olisi ainakin yhtä museota!

Eurooppa on tiheänä vanhoista kulttuurikaupungeista, jos virikkeitä haluat löytää muiden maiden kulttuureista. Saksan olut-juhlat ja Vienan Naamari-tapahtumat ovat ympäri maailmaa tunnettuja. Sekaan vain, kun tilaisuus tulee.