Harrastuksena teatteri

Teatterit ovat viihdyttäneet ihmisiä jo muinaisajoista saakka. Näytteleminen on edelleen haluttu ammatti, ja huippunäyttelijät ovatkin kansainvälisiä tähtiä. Kaikissa suurehkoissa kaupungeissa ja kulttuurikeskuksissa on teatteri tai useampi, joissa nähdään näytelmiä aina komediasta draamaan musikaaleihin ja kauhuun. Katsoja saa haluamansa tunteikkaan elämyksen usein vahvempana kuin esimerkiksi elokuva tai televisio voi välittää. Teatterin viehätys on juuri sen aitoudessa ja läsnäolossa.

Teattereissa kannattaa käydä myös ulkomaan matkoilla. Esimerkiksi tanssimusikaalin seuraaminen on viihdyttävää, vaikkei ymmärtäisikään käytettyä kieltä. Paikalliset teatterit henkivät maansa tunnelmaa, historiaa ja kulttuuria. Kotimaisia näytelmähelmiä järjestetään ympäri Suomen. Kesäteatterissa käynti on mukava ja rento teatterimuoto, joka houkuttelee myös satunnaisempia teatterikävijöitä.

Entä jos pelkkä katsomossa istuminen ei riitä?

Teatteria voi harrastaa lähes ympäri Suomen, omasta kokemuksesta ja tasosta riippumatta. Erilaiset ilmaisutaidon kurssit tähtäävät paitsi näyttelytaitojen parantumiseen myös yleisen ilmaisun ja esiintymisen hallitsemiseen. Parhaimmillaan teatteri harrastus kasvattaa itseluottamusta ja ilmaisun uskallusta valtavasti. Se opettaa heittäytymään hetkeen ja päästämään irti turhista pään sisäisistä rajoitteista.

Teatterissa saa ihan luvan kanssa käyttäytyä hullun lailla; saa laulaa, vaikkei olisi nuottikorvaa, saa huutaa ja hullutella ja näyttää koko tunneskaalansa. Usea teatterin ja ilmaisutaidon harrastaja kuvaileekin kokemusta tietynlaisena terapiamuotona. On vapauttavaa päästää irti omista rajoitteista ja kasvattaa osaamista yhdessä muiden kanssa, toinen toistaan tukien.

Kaikki harrasteteatterit ja kurssit eivät järjestä näytelmiä yleisölle, mutta tällaiseen ryhmään osallistuminen on suositeltavaa. Yleisön edessä esiintymisestä saa kaikista parhaan voiton tunteen – joka kerralla ylittää itsensä ja omat ennakkoluulonsa.